Ordu/Aybastı Heyelanı Hakkında Değerlendirme

Ordu/Aybastı Heyelanı Hakkında Değerlendirme



Basın vasıtası ile öğrendiğimiz Ordu/Aybastı ilçesindeki heyelan hadisesi, aktüel kütle hareketlerine örnek teşkil etmesi yönünden ilgi çekmiştir. Şükür ki heyelanın aktif karakterde, birkaç ay önce başlaması, köy sakinlerinin evlerini boşaltmasıyla can kaybı olmamıştır.

Aybastı, Ordu iline bağlı ilçe yerleşmesidir. İlçe merkezi 741 m yüksekliğinde dağ eteği üzerindeki hafif eğimli arazi üzerinde kurulmuştur ve 2018 TÜİK verisine göre 5.985 kişi ilçe merkezinde yaşamaktadır. Heyelan hadisesi ile Aybastı ilçesine bağlı Sağlık Mahallesinin Yağcılı mevkiinde meydana gelmiştir.


Harita 1. Yer Bulduru Haritası


Yağcılı, Coğrafi manada küme mahalle biçiminde olan bir yerleşmedir ve sırt üzerinde kurulmuştur. Bir cami ve etrafındaki yaklaşık 31 bina ile bütünleşik halde küçük bir yerleşimdir.


Heyelanın olduğu alan ve çevresindeki litolojik birimler Üst Kretase-Eosen yaşlı kayaçlardır. 1/500000 ölçekli jeoloji haritasına göre heyelan Eosen yaşlı kırıntılar ve karbonatlı kayaçlar üzerinde olduğu anlaşılmıştır. Heyelanın olduğu yerlere ait fotoğraflar incelendiğinde bu birim oldukça bariz görülmektedir. Ayrıca bu birim yörenin iklim şartları ve kayacın kimyasal özelliklerinden ötürü iyi ayrışmış vaziyette olduğu gözlenmiştir.


Şekil 1. Heyelan Alanı ve Çevresindeki Litolojik Birimler ile Diğer Heyelan Sahaları Gösterilmektedir.


Yeşil renk ayrılmamış andezit, kırmızı renk plütonik sokulumlar, koyu bej ise volkanosedimentleri ifade etmektedir. 


Heyelan aslında Orta-Üst Eosen yaşlı Volkanosediment (Tekkeköy Formasyonu) birimi ile karbonatlı karasal çökellerin kenet hattında gelişmiştir. Farklı litolojik karakterdeki bu birimler su tutma kapasitesi farklılıkları ve ayrışma derecesi farklanmaları heyelanı tetikleyen bir sebep olabilir.

Ordu ilindeki heyelan-litoloji ilişkisine baktığımızda heyelan hadiselerinin, Eosen yaşlı kırıntılar ve karbonatlı kayaçlar ile Üst Kretase yaşlı ayrılmamış andezit ve piroklastikler üzerinde daha fazla gerçekleştiği görülür. İl de heyelan hadiselerinin en az gözlendiği litolojik birimler ise eosen yaşlı granitik filon ve domlar ile pliosen bazaltları üzerindedir. Böylece heyelanın olduğu litolojik birim ile istatistiki bir bağlantı vardır.


Heyelan, Aybastı çayının batı yamacındaki Tekel sırtının kuzey taraftaki yamaçta gerçekleşmiştir. Yamacın ortalama eğimi %20 olmakla birlikte eski heyelan aynalarında %45’lere çıkmaktadır. Heyelanın fotoğraflarına baktığımızda derin heyelan veya topuk heyelana benzediği görülür. Heyelanın hemen sol tarafındaki alan aslında eski bir heyelan sahasıdır. 


Şekil 2. Heyelanın olduğu alan ile hemen yanındaki paleoheyelan sahası dikkat çekmektedir.


Buradaki jeomorfoloji eski heyelanın oluştuğunu bize bildirmektedir. 15 Mayıs’taki heyelan ’da eski heyelan sahasının sağında gerçekleşmiştir. Heyelan yamacı Aybastı çayına boşalan mevsimlik akarsular tarafından direne edilmektedir. Topoğrafya haritası ve eş yükselti eğrilerine baktığımızda Heyelanın topuk kısmı vadi görünümü sunmakta iken heyelanın olduğu şev ise sırt görünümündedir. Bir başka değişle heyelanın olduğu sırt Aret görünümünde olup, aretin topuk kısmı ise vadi halinde kazılmıştır.

Harita 2. Heyelanın olduğu mevkinin topoğrafya haritası.


Böylece dar bir vadiye bakan aret, litolojisindeki tane bağlarındaki zayıflık ve su kapasitesinin fazlalığından vadiye doğru yenilmiştir(Kaymıştır). Aslında heyelanın olduğu alan yeknesak bir yamaç halinde iken, hangi tarihte oluştuğunu bilmediğimiz bir heyelanla iki vadi ve aralarında sırt olan bir hale dönüşmüş, günümüze değin ise stabilitesini koruyan bu sırt derin bir heyelanla kaymıştır. 
Foto 1. Url-1'den alınan fotoğraf. Burada heyelan aynası dikkat çekmektedir. 

Heyelan hadisesi basından öğrendiğimiz kadarıyla 3 ay önceden fark edilmiş ve bazı meskenler boşaltılmıştı. Bu tedbir olası can kayıplarını önlemiştir. Heyelanın oluş şekli dikkate alındığında, heyelanın devam edeceği tahmin edilmektedir. Taki sırtın Aybastı vadisine ulaşıp bir dengeye kavuşana kadar.




Foto 2. Köyün bulunduğu Aretin, derin kayma ile beraber Aybastı çayı vadisine kayması. (Foto Kaynak Url-1)

Ülkemizde en fazla gerçekleşen ve en fazla yerleşim birimini etkileyen afet heyelandır. Birde söz konusu Karadeniz bölgesi olunca bu risk daha fazla olmaktadır. Sözlerimi sonlandırırken şunu belirtmek isterim. Doğal afetler oluşmaya devam edecektir, bizler ise jeomorfolojiye bakarak ipuçları çıkarmaya gayret edelim...


Not. Atıf yapılanlar dışındaki görseller bana aittir. İzinsiz kullanmanız durumunda intihal suçunu kabul etmiş sayılırsınız.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kamaz Fayı: Samsun’un Depremselliği?

Karadeniz'de Gelgit

Kadıralak Yaylası Menderesleri