Seralar İle Örtülmüş Yüzey, El Ejido, İspanya


Seralar İle Örtülmüş Yüzey, El Ejido, İspanya



Tarım, insanların temel ihtiyacı olan besinin üretilmesi için yapılan faaliyettir. Tarım ile üretilen mahsuller doğrudan besin ihtiyacımızı karşılaması yanında, bazı sanayi kuruluşlarının ham maddesini oluşturarak daha farklı mamullere dönüştürülür. Tarım için elzem olan ihtiyaç topraktır. Toprak ise düz ve düzey yakın yüzeylerde olduğu vakit, işlemesi oldukça kolaylaşır. Ayrıca bu yüzeylerde erozyonda az olacağından toprak kaybı bahis olmayacaktır. Topraktan sonra tarımı kontrol eden parametre iklimdir. Tabi iklim elemanlarından sıcaklık ve yağış tarımı daha çok etkileyecektir. 

Her ne kadar optimum şartların olduğu arazilerde tarımsal üretim yapılsa da tarlanın dış etkenlere açık olmasından ötürü her zaman bir risk vardır. Ayriyeten aynı tarladan iki veya üç defa ürün almak için, bazen doğal iklim değiştirilir. İşte seralar bu ve daha birçok sebeplerden ötürü kurulmuştur. Toprağın bir bölümünün değişik örtü materyalleri ile dış ortamdan izole edilmesiyle oluşturulan seralar, besin sıkıntısının arttığı günümüzde fazla besin üretmek ve çiftçinin kâr etmesinden sayıları artmaktadır. Seraların yoğunlaştığı bölgelerde uygu görüntülerinden doğal yüzey görülmez. Bu bölgeler, seraların üst örtüsünün beyaz naylondan yapılmasından dolayı beyaz gözükür. Türkiye’de Mersin/ Anamur ve Bozyazı’da; Antalya/ Aksu, Topallı ve Ova’da seraların yoğunlaşmasından bu görünümlere rastlanılır. Yalnız İspanya’nın Endülüs Özerk Bölgesinde bulunan Almeria İlindeki El Ejido çevresindeki delta ve kıyı teraslarında seraların oluşturduğu görüntü, dünyada ‘Sera Denizi veya Plastik Denizi’ denilebilecek arazi ortaya çıkarmıştır.


Şekil 1. El Ejido Yer Bulduru Haritası

El Ejido, İspanya’nın güneydoğusunda, Almeria İline bağlı bir beldedir. El Ejido belediye merkezi ve diğer belediye merkezleri eski bir deniz terası üzerinde kurulmuştur. Seraların olduğu arazinin temeli kireçtaşı olmakla birlikte bu birimi kumtaşı-konglomera seviyeleri üstlemektedir. Ortalama 60 m seviyelerindeki geniş denizel taraça, kıyı çizgisine yaklaştığı sahil kesiminde Kuvaterner yaşlı alüvyon çökeller ile bataklık çökelleri karşımıza çıkmaktadır.


Şekil 2. Gerçekliği Arttırılmış Topoğrafya Görünümü. El Ejido Denizel Terası Açıkça Göze Çarpmakta.

El Ejido çevresindeki geniş denizel terasın gerisinde ise Sierra de Gador dağlık silsilesi uzanmaktadır. Bu silsile ve denizel teras, faylarla parçalanmış durumdadır.

El Ejido’da seraların kurulması 1960’lı yıllardan sonra başladı. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü El Ejido’da, arazinin deformasyonundan (Faylanma) olsa gerek su kaynaklarının varlığı ile bilinir. Zaten kıyı kesimi boyunca lagün gölleri yaygındır ve bunlardan Punta Entinas-Sabinar Endülüs konseyi tarafından doğal alan statüsü ile koruma altına alınmıştır. El Ejido’da 1970’li yıllarda tarlaların filiz zamanlarında uydu görüntüsünden yeşillikler içinde gözükürken, sonraki yıllarda artan seralardan dolayı beyaz bir görünüme bürünmüştür.


Şekil 3. El Ejido'nun 1974 Yılı Uydu Görüntüsü
Şekil 4. El Ejido'nun 2017 Yılı Uydu Görüntüsü
Buradaki seralarda yüksek teknolojiler ile tarım yapılmaktadır. Domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz, gül, karanfil gibi mahsullerin üretildiği seralarda verim yüksektir. Gerçek ve tüzel kişilerin sahibi olduğu seralardaki mahsullerden 2012 yılı verilerine göre toplamda 1. 914.100 milyon avro gelir elde edilmiştir. Yaklaşık 27 bin hektar tarım arazisinin seralar inşa edilerek yüksek verim ve kalite ile mahsul elde edilen El Ejido’da, her ne kadar doğal arazi yüzeyinin insan tesiriyle ‘Beyaz Plastiğe’ dönüşmesi ekolojik kayba neden olsa da İspanya ekonomisine ve yöre insanına katkısı göz ardı edilmez.

Foto 1. El Ejido'da Seraların Bitişiğinden Geçen Yol. Doğal Arazi Tamamen Ortadan Kalkmış, İnsan'da İç Sıkıntı Uyandıracak Görünüm Almıştır. 
İnsanın beslenmesi için devasa tarım alanının Plastik Denizi’ne dönüştürülmesi, belki de dünyada insan etkisinin en bariz görüntüsüdür. Bu bize şunu da gösterebilir; İnsan dünyada tutunmak için sınırları zorlar: kendini hapsederek…


Kaynakça

Antonio Jabaloy-Sánchez ve arkadaşları. (2010). Human-driven coastline changes in the Adra River deltaic system, southeast Spain, Geomorphology J.
Web Siteleri
Google Earth Pro.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kamaz Fayı: Samsun’un Depremselliği?

Karadeniz'de Gelgit

Kadıralak Yaylası Menderesleri